Translate

Kövess Facebookon is! 😊

Marco Polo II - A Kán szolgálatában

Megláttam egy külföldi webshopban pár éve, és akkor lecsaptunk rá, mert be akartuk szerezni ezt is, a Marco Polo Kereskedős - Világutazós játék után. A Marco Polo II - A Kán szolgálatában egy teljesen önállóan játszható játék, nem kell hozzá a másik, sőt, előismeret sem szükséges. 😉 A téma, a név maradt, csak kibővítették egy cseppet a táblát, és a játékot. Ehhez képest a Marco Polo egy teljesen leegyszerűsített változat. Itt több a nüansznyi apróság, amire figyelni kell. És talán nem annyira szűk, többet kapunk benne, nem kell vért izzadni azért, hogy egy hangyányit előrejussunk. Ebben a játékban azt lehet sajnálni, hogy nem tudsz mindent megcsinálni, teljesíteni, kőkeményen választás elé leszel állítva. Talán a karakterek képességei jobbak kicsit, vagy jobban kihasználhatóak. Az 5 forduló pikk-pakk elrepül, s a fordulónkénti 5 kocka kevésnek tűnik, hiába vehetsz fekete kockákat is. Miután megvannak az előkészületek, indulhat a móka! 😎Az alapok ugyanazok, mint az elődjénél: akcióhelyhez szükséges mennyiségű dobókockát kell lerakni a szabad barna, vagy kék mezőre. A barna egyszer használható abban a fordulóban, a kék (amennyiben te még eddig nem használtad csak esetleg másik játékos/játékosok), többször is. Ezért ugyanúgy egymásra kell pakolni a kockákat, és annyi érmét kell fizetni, amennyi a legkisebb kocka értéke. 2, és 3 fős játékban kicsit módosulnak a játékszabályok. Mi most ketten játszottuk, ezért bizonyos kockahelyekre le kellett pakolni egy-egy nem használt játékosszínű kockát. Mi erre a sárga, és a piros színt használtuk. Új áruként bejött a jáde, illetve eltérő akciókkal, és új pontozási szabállyal dolgozik.


A fő akciód előtt, vagy után bónuszakciókat lehet végrehajtani, amik a következők:
 • Pénzeszsák: Egy kockát ide téve (értékétől függetlenül) választhatsz, hogy mit szeretnél kapni az itt felvázolt lehetőségek közül.
 • 1 szerződés teljesítése: Teljesíthetsz egy már előtted lévő szerződést úgy, hogy befizeted a költségeit, és megkapod érte a jutalmadat.
 • 1 céhpecsét fejlesztése: Egy meglévő céhpecsétedet tudod fejleszteni úgy, hogy befizeted a kért költségeket, megkapod érte a jutalmat, a céhpecsétet a másik oldalára fordítod, és onnantól kezdev minden forduló elején megkapod a bónuszát.
 • 1 dobókocka újradobása: 1 teve befizetése után újradobhatod az egyik kockádat (akár a megvett fekete kockát is).
 • 1 kockaérték módosítása eggyel: 2 teve befizetése után módosítható.
 • 1 fekete dobókocka elvétele: 3 teve ellenében elvehetsz egy fekete kockát. A körödben ezt csak egyszer teheted meg.

A fő akciók:
 • A Kán kegye: Egy kockát erre az akciómezőre téve kapsz két tevét, és négy érmét, a kocka értékétől függetlenül. Játékosszínenként egyszer használható fordulónként.
 • A könyvek: Itt szerezheted be az árukat, tevéket, érméket. Egy, illetve a harmadik könyvnél kettő kocka lehelyezésével választhatsz a felső sorból, hogy melyiket szeretnéd megkapni, vagy egy, illetve két jáde befizetésével választhatsz az alsó, fordulónként változó kínálatlapkáról.
 • Szerződések: Amikor szerződéshez szeretnél hozzájutni, leteszed egy kockádat a szerződés akciómezejére. Ezután csak abból a városból vehetsz el szerződéslapkát, ahol kereskedőállomásod van. Amennyiben ez lehetséges (van rá helyed), elvehetsz két szerződéslapkát is, amit aztán a játékostábládon tárolsz. Itt is az van, mint a Marco Polo-ban, hogy a most megszerzett szerződéslapkát nem dobhatod el azonnal, egy már a tábládon lévőt kell eldobni, ha nincs több helyed. A köröd végén az üres szerződéshelyeket a városoknál pótolni kell azonnal.
 • Utazás: A Marco Poloval ellntétben amikor utazni szeretnél, itt csak az egyes akcióhelynél kell fizetned két érmét, de amúgy nem. Ez nagy könnyítés szerintem.  Az utazás akciómezőre annyi kockát kell letenni, amennyit kér az akció, és a letett kockák közül a legkisebb értéke számít, annyit lehet utazni, amennyiben megfizetjük az utiköltség árát. Ezek lehetnek érmék, tevék, jádék, illetve bizonyos fajta céhpecsétekkel való rendelkezés. Utóbbit nem kell befizetni, csak rendelkezni kell vele. Ha azonban egy másik játékosszín tetejére tesszük a kockánkat, akkor annyit kell még pluszban fizetni, amennyi a legkisebb kockánk értéke. Lépünk a bábunkkal a térképen, és ahol megálltunk, oda leteszünk egy kereskedőállomást. Ha van előőrsbónusz, azt is elvesszük, kitesszük a tábla mellé, és megkapjuk annak a bónuszát. Amennyiben olyan városre teszünk állomást, melyen szerződés van, akkor rögtön elvehetünk egy szerződéslapkát.  A hármas kockát kívánó utazás akcióhely annyi pluszt ad még nekünk, hogy letehetünk még egy kereskedőállomást azon kívül, ahová érkeztünk - egy olyan városra, amin abban a körben csak áthaladtunk. Bár ha az a város még rendelkezik előőrsbónusszal, azt nem vehetjük el, és nem kapjuk meg a bónuszt, de azzal is sokat érünk, ha egy kereskedőállomást tehetünk oda. Például ugye szerződéseknél csak olyan helyről vehetünk el szerződést, ahová kereskedőállomást tettünk... De a városoknál lévő városkártyákra is akkor tehetünk csak kockát, ha már van ott kereskedőállomásunk, és ugye a címerek miatt sem rossz dolog.
 • Különleges városok: Bagdad, Balkh, és Hormuz. Ezeknek a városoknak városbónusz-jelzője, és akciómezője is. Egy kockát kell letenni, hogy használhasd az akciót.
 • Városkártyák: Ahhoz, hogy a városokban lévő városkártyákat lehessen használni, kereskedőállomással kell ott rendelkezni. Ezután egy dobókocka lehelyezésével lehet végrehajtani a városkártya akcióját. Mindemellett a játéktábla akcióterületén is van két városkártya, de ezek nem kötődnek városokhoz, így bárki használhatja őket, illetve ezek minden forduló elején lecserélésre kerülnek. Amennyiben valaki már használta a városkártyát, azt már abban a fordulóban nem lehet használni senkinek.
 • Céhpecsétek: 4 különböző típusú céhpecsét került be a játékba, és mindegyik különböző jutalmakat ad. Ahhoz, hogy céhpecséthez juthass, a céhpecsét akciómezőre kell tenned kettő kockát, és a két kocka közül a kisebb érték szerint el lehet venni egy céhpecsétet, illetve ha van, akkor a hozzá tartozó jádét még. A céhpecsét alap oldala barna. Ahhoz, hogy az utazásaid során ne csak tevegelni, de hajókázni is tudj, ebben az állapotában is tökéletes már. Azonban, ha megfizeted a rajta látható tételeket, akkor átfordíthatod a fejlesztett, piros oldalára, és azonnal megkapod a bónuszt, amit ad. Ráadásul ezek után minden forduló elején megkapod a fejlesztett céhpecsét(ek) bónuszát. A különleges városoknál is tudod kamatoztatni a fejlesztett céhpecséteket, mert bónuszt adnak neked. Illetve, néhány célkártyának is feltétele lehet, és a végső pontozásnál is pontokat ér.

A játék végi pontozásnál minden két megmaradt áruért egy pontot kapsz, és minden tíz érme után szintén egy pontot kapsz. A célkártyáid után is pontot kapsz, ha sikerült teljesíteni. A legtöbb szerződést teljesítő játékos nyolc pontot kap, a második négy pontot (két fős játék esetén a második nem kap pontot). Minden megszerzett fejlesztett céhpecsét adott számú pontot ér. Illetve a játék végén tedd át a kereskedőállomásaidat a címerpajzs-sávra.. Ezekhez add hozzá a +1 ikonjaidat, és ahányat számoltál, olvasd el az érte járó pontot a címerpajzs-sávon.


Összességében azt mondom, ugyanolyan jó, ha nem jobb, mint az elődje. Kinyitották a Marco Polo világát. Elsőre talán sok lehet, de pillanatok alatt bele lehet rázódni. Nálunk ez most újratanulós volt, mert régen tettük már asztalra, most meg itt csodálkozunk, hogy ugyan miért is maradt ki ennyi ideig? Talán nem voltak jók az emlékek... Mint bármelyik másik euróhoz, ehhez is frissen, energikusan, kipihenten kell leülni. Bár fogalmam sincs, akkor mikor társasjátékoznánk... Ebben a játékban az tetszett még, hogy végre volt hová költeni azokat a kockákat! Lehetett válogatni, választani. Nagyobb volt a kínálat, a lehetőség, így kombinálni is többféleképpen lehetett, nem voltunk annyira beszorítva egy-egy útra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Ark Nova

El sem hiszem, hogy itt van végre, azt meg még nehezebb elhinnem, hogy ahelyett, hogy hagytuk volna csücsülni a polcon még két évig, kézhezvételtől egy hétre elővettük, hogy most ezt meg fogjuk tanulni. Az összes csillag együtt állt, nem volt kibúvó. Gyerekek a nagyszülőknél nyaralnak, minden ügyet elintéztünk amit akartunk, és már megtanultuk a Marco Polo II, és The Castle Of Burgundy játékokat is. Volt néhány nevetséges próbálkozás arra nézve, hogy olyan játékot szedjünk le a polcról, amely már jól bejáratott, pikk-pakk lezavarjuk egy óra alatt, de igazából mindketten tudtuk, hogy ebből újra tanulás lesz, és hogy most jött el az ideje az Ark Novának. Lélektani határt lépünk át ezzel a társassal, mert a boardgamegeek (BGG) komplexitása szerint ez már igencsak komplex játék, 3,71/5. Nálunk a legkomplexebb eddig körülbelül a 3,3-as szinten mozgott. Fogalmam sincs, hogy miért, de egyszerűen vonzanak a komplex eurók. Pedig alig van időnk/energiánk 3 kisgyerek mellett órákat gubbasztani eg

Grand Austria Hotel

Szintén egy olyan játék, ami évek óta listán szerepelt, de persze amíg hozzá lehetett jutni, addig ugye minek is vegyük meg, az olyan egyszerű... majd ha sehol sem lehet kapni, na akkor lépjünk a kutatás mezejére, mert az kihívás. 😎 Magyarul sajnos nem jelent meg, viszont teljesen nyelvfüggetlen (a kártyákon, táblákon nincs szöveg, csak ikonok). Mivel Simone Luciani játék, ezért mindenképpen érdekelt, milyen társasjáték. A Lorenzo il Magnifico -ból kiindulva csak fantasztikus lehet! És tényleg! 😃💙 Csak Zsoltnak tartott másfél évig, hogy rávegye magát, hogy kipróbáljuk a Grand Austria Hotelt. Mondtam neki, hogy elég volt, akármennyire akartam, eladom, mert csak porosodik. Ő meg ugye nem szeret megválni már megszerzett dolgoktól, így nagy nehezen leült velem játszani, hogy legalább lássuk, mit tud ez a játék! S láss csodát, nem mondta, hogy azonnal köszönjük el tőle! Én meg egyszerűen imádtam! 💚 Azonnal megvolt az összhang köztem, és a játék között, azonos szinten rezgünk. 😄 Mi sem

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2022-2023 tarsasjatszunk.hu