Translate

Kövess Facebookon is! 😊

Tavernák Tiefenthalban

Ha csak az alapot nézem, akkor is, a Tavernák Tiefenthalban egy könnyed, kockát használó, szórakoztató családi játék. A dobozban ugyanis megkapjuk az alap játékszabályát, és aztán az erre épülő modulok leírását is.. Összesen négy modult tartalmaz még a doboz, amik mind egymásra épülnek. A Tavernák Tiefenthalban című társasjátékot az a Wolfgang Warsch készítette, aki a Kuruzslók Quedlinburgben-t is. Ha az tetszett, akkor érdemes ezzel is megismerkedni. 😊 Rám nem csak a szerző munkássága, hanem a játékban lévő kocka is hatással volt, amikor kinéztem magamnak ezt a társast, mert minden érdekel, amiben kockacsörgés van!


A játékostáblánkat minden játék előtt össze kell rakni, mert több elemből áll, amket egymáshoz kell illeszteni. Ez azért van így, mert játék közben fejleszteni lehet bizonyos területeket a Tavernánkban, és ennek legegyszerűbb módja, ha meg tudjuk fordítani az adott elemet. Ha csak az alap játékkal játszunk, akkor bizonyos kártyákat, alkatrészeket félre kell tenni, amik amúgy a modulokhoz tartoznának. Miután a játékostáblával megvagyunk, elveszünk négy fehér kockát, és a söralátétet, és három saját színű kockát, plusz a hozzá tartozó kolostortjelölőt, amit a kolostortábla kezdő mezőjére helyezünk. A játékostáblánk széf-, és sörrarktár mezőjére ráteszünk egy-egy jelölőt a nullára. Kipakoljuk az asztalra a tavernakártyákat: sörkereskedő, mosogató (eggyel megnöveli a kockaértékeünket egy darab kockánál, ha akarjuk), felszolgáló, asztal (plusz asztal, plusz egy vendéget jelent majd), és szállító. Ezeket pénzért lehet majd elvenni. E sor fölé helyezzük a vendég - és nemeskártyákat. Minden játékos megkapja a kezdőpakliját (7 lap), majd ehhez felhúz még hármat (1 felszolgáló, egy asztal, egy szállító). Megkeveri, és leteszi a taverjána mellé. A Hold fordulójelzőt a kolostortábla tetején látható első mező fölé tesszük, ez fogja jelezni a fordulókat. Majd játékoszámáonként három pultvendéget teszünk még a kolostortábla mellé. Amikor ezekkel készen vagyunk, indulhat is a játék!

Első lépésként mindig lépünk a holddal a fordulósáv következő mezőjére. Az első fordulóban a hold az első mezőre kerül. Ami pedig fel van tűntetve a fordulósáv egy-egy mezőjénél, azt megkapjuk (első sávnál egy pultvendéget), amikor a fordulójelzővel rálépünk. Ahol per jel van, ott vagy az egyiket, vagy a másikat választhatjuk.

Második lépésként megérkeznek a vendégek. Addig húzzuk a kezdőpaklink lapjait, míg az összes asztal foglalt nem lesz a Tavernánkban. Ha ez megtörténik, meg kell állnunk. Amennyiben sikerült felszolgálót felhúzni, akkor elvehetünk egy saját színű kockát. Amikor már több nemes is van a paklinkban, és több nemest sikerül felhúzni, őket simán lehet egy asztalhoz ültetni, nem foglalnak külön asztalokat - de ez csak rájuk igaz. Ha pedig elfogyott a húzópakli, akkor  a mellette lévő dobópaklinkat megkeverjük, és folytatjuk a felhúzást. Előfordulhat az az eset is (a játék későbbi szakaszában, mikor már több kártyánk lesz), hogy elégedetlenek vagyunk a felhúzott kártyák mennyiségével és/vagy összetételével, mert mondjuk túl hamar beteltek az asztalok vendégekkel, és látjuk, hogy ez semmi jóra nem vezethet. Ilyenkor hasznos a pultvendég, mert ha tartózkodik akár csak egy is a Tavernánkban, akkor most kidobhatjuk őt onnan, hogy az összes kártyánkat leseperjük a táblánkról, és a dobópaklira tegyük, hogy teljesen tiszta lappal indulhassunkk neki újra ennek az egésznek. Nagyobb szerencsét remélve.

Harmadik lépésként dobunk az esetlegesen kapott saját színű dobókockával (felszolgáló kártya meglététől függ), és a négy darab fehér kockánkkal is, majd ráhelyezzük őket a söralátétre. A saját színű kockát pedig magunk elé vesszük, az a miénk, azt senki el nem veheti. Merthogy a fehéreket igen...

Negyedik lépésként ugyanis választanunk kell a saját négy fehér dobókockánk közül egyet, majd átadni a söralátéten a másik játékosnak, hogy ő is válasszon róla egyet. Mi pedig megkapjuk az övét, hogy válasszunk arról, majd újra csere...  Leválogatjuk a kockákat, míg el nem fogynak.

Ötödik lépésként ezeket a megszerzett kockákat elhasználjuk akciókra.

Hatodik lépésként bezsebeljük a kockákért kapott jutalmakat. Ezek a következők lehetnek: A vendégkártyákon rajta van, milyen értékű dobókockát kell ráhelyeznünk, hogy kiszolgáltnak tekinthessük a vendéget, és megkapjuk a kártyáján látható fizetséget. Ha van kockánt a kasszán, kockaértéktől függetlenül, itt mindig csak egy tallért kapunk. A szerzetesre csak ötös értékű kocka tehető, de abból akárhányat polcolhatunk belőle egymásra - annyiszor léphetünk majd egyet előre a kolostortábla mezején. A szállítónál ha van egyes, vagy hatos kockánt (szintén bármennyi), akkor annyiszor egy sört kapunk, plusz ahány szállítókártyát siekrült felhúznunk. Például három kocka, és egy szállító esetében hat sör jár. Ahány sörkereskedőnk van a táblánk mellett, ő is ad plusz egy-egy sört nekünk (kártyánként egyet). A ház söre hordóra bármilyen értékű kocka is került, ő is ad nekünk egy sört.


Az így megszerzett tallérokat, és söröket azonnal el kell költeni. A Tavernakártyák közül válogathatunk a tallérjainkért. Egyszerre többet is vehetünk, de egy fajtából csak egyet. A megmaradt egy, vagy kettő tallérunkat pedig (ha van ilyen) lejelölhetjük a széfnél. Sörért pedig a vendégkártyák közül válogathatunk, onnan azonban csak egyet vehetünk el. A megmaradt egy, vagy kettő sört pedig, amit nem költöttünk el, lejelölhetjük a sörraktárnál. Az így megszerzett kártyákat mind a dobópaklink tetejére tesszük. Sörért nemeseket is toborozhatunk, ebben a fázisban 9, 14, illetve 18 sörért egy, kettő, avagy három nemest vehetünk el, tehetünk a dobópaklinkra. Itt nem számít, hogy egy fajta kártyából veszünk el többet. Egyes vendégkártyákon azonnali bónusz látható az asztal közepén, ezt csak egyszer kapjuk meg, ha sikerül egy ilyen kártyához hozzájutni.

A játékban a Tavernakártyák vásárlásán kívül tallérokért fejleszthetjük is a Tavernánkat. Ha hajlandóak vagyunk egy táblánk mellé kijátszott lapot feláldozni, és visszatenni a közös készletbe, akkor csökkenthetjük a fejlesztés költségeit. Egy felszolgáló fejlesztése tizenkettő tallér, de ha visszateszünk a közösbe egy kijátszott felszolgálót, akkor négy tallérral csökken az összeg, és potom nyolc tallérért vettünk egy állandó felszolgálót, ami egy állandó saját színű plusz kockát jelent nekünk a játék további részében. A mosogató fejlesztésével egy állandó plusz egy értéket kapunk, amit elhasználhatunk bármelyik kockánknál, mikor lehelyezzük. A sörraktár, és a széf fejlesztésével több sört, és tallért raktározhatunk el. A kassza, és a hordó fejlesztésével több tallért, illetve sört kapunk, ha oda helyezünk kockát. A szerzetes fejlesztett oldala nem egy, hanem már két pontot ér nekünk a kolostortáblán. Az asztalok fejlesztésével négy szék válik elérhetővé, ezzel több vendéget tudunk fogadni, tovább húzhatjuk felfelé a kártyákat. A szállító fejlesztésével pedig a sörhozamot növelhetjük. Ráadásul nem elhanyagolható tényező, hogy amikor fejlesztünk egy valamit, azonnal kapunk egy nemest is ajándékba, amit a húzópaklink tetejére kell tenni képpel lefelé (tehát annyit már tudunk, hogy az első kártya amit felfordítunk, az egy nemes lesz).

Hetedik lépésként záróra, mindenki összeszedi az összes felhúztt kártyáját, és visszateszi képpel felfelé a dobópaklijára. Ezután lépünk egyet a holddal a fordulósáv mezején, továbbadjuk a kezdőjátékosnak járó söröskorsót, és jön egy újabb forduló.
A játék legvégén pedig összeszámoljuk a kártyákon lévő győzelmi pontokat, és akinek a legtöbb van, az nyer!

És ugye ne feledjük, ez csak az alap játék, erre még ráépülnek a modulok, ha szeretnénk azokat is bevetni. 😎

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Amanita

Az Amanita 🍄 társasjátékot ajándékba kaptam Esztó Bernáttól , és feleségétől, Esztó-Harazin Dorottyától , amiért ezúton is nagyon hálás vagyok! 💚 A játék magánkiadásban jelent meg a Fű Alatt Kiadó  gondozásában. Arról, hogy hogyan is jött a játékötlet, illetve hogyan lett az elképzelésekből valóság, ITT olvashattok. Akinek van szerencséje az Amanitához, az tudja, hogy egy igazán különleges társasjátékot tarthat a kezében. A szerzők semmit sem bíztak a véletlenre, társasjátéktervező útjukon Boros Lajos gombaszakellenőr segítette őket, hogy minél hitelesebben tudják megalkotni az Amanitát. A doboza letisztult, minőségi, színben és küllemben harmonizál a tematikával, s a dobozon belüli játékelemekkel. A 180 darab kártya önmagáért beszél. Az illusztráció, és a grafika Csíkszentmihályi Berta kitűnő munkájának gyümölcse. A játék meseszépen ábrázolt, nagy kártyalapjai nézegetésébe bele lehet feledkezni. (Kártyaméret: 80*130 mm) A játékszabály könnyen megtanulható, jól értelmezhető. Az Am

Kockapóker

Előbb tudtam römizni és kanasztázni , mint írni és olvasni. Ezt az apai nagyszüleimnek köszönhettem, ők tartották nagyon fontosnak, hogy megismerjem ezeket a kártyajátékokat. Innen már csak egy lépés volt a kockapóker🎲 . Talán nyolc éves lehettem, amikor megtanították, mert addigra rongyosra játszottuk a francia kártyát a családdal. A kockapóker egy nagyon egyszerű játék, csak toll, papír, és öt darab kocka kell hozzá. Több változata is ismert. Olvastam a Yahtzee-ról, amit Lowe adott ki 1956-ban, ami szintén kockapóker, csak ott 13 forduló van, és értékfüggetlenül járnak meghatározott pontok bizonyos kombinációkra. A mi családunkban ismert kockapóker variáns ettől eltér. Én azt írom le, ahogyan mi ismerjük több, mint harminc éve. 😉 Úgy indulunk neki, hogy összesen három dobásunk van abban a körben. A dobás után eldönthetjük, hogy félreteszünk-e kockákat, mert úgy jók, ahogy vannak. Az összes többivel újradobhatunk. Mi az itt látható táblázatot rajzoltuk meg egy lapra, s eszerint kell

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2022-2023 tarsasjatszunk.hu