Translate

Kövess Facebookon is! 😊

Clinic Rush - Rohanás a sürgősségin

A Kitchen Rush - Legyél sztárséf című kooperatív társasjáték után ahogy megláttam a Clinic Rush - Rohanás a sürgősségin című társast, tudtam, hogy ezt is szeretném magaménak tudni. Gyerekként a gyurmasüti készítés, és a sártenger-vár építés mellett a doktorosdi volt a legjobb móka. Csak ugye az eszközök... régen azzal "operáltál", ami épp a kezed ügyében volt, ma meg már komplett orvos-szettet tudsz a gyerekeknek venni, ha éppen szerepjátékozni szeretnének. Na de most itt megérkezett a felnőtt verzió, amikor végre valaki nem csak a gyerekekre gondol e téma kapcsán, hanem a játékos felnőttre is. Sok várakozás után el is jött az ideje, hogy kipakoljuk az asztalra, és játszunk vele. 😍 Elsőre sok idő volt, mire játékra kész állapotba raktuk össze a doboz tartalmát. Csupa izgalmas dolgok kerültek ki belőle, mint pl. az összeszerelhető betegágyak, a belső szervek, csipeszek, fecskendők... Azt hittem, ez is olyan, mint a Kitchen Rush, kampányszerű, fokozatos, és minden kampány elején kerül valami új az asztalra. De ez más, itt azonnal mindent kirakunk, és használunk. Bár maga a játék alig pár perc, mégis órákig el lehet időzni vele, mire lebeszéljük, kinek mi lesz a feladata, ki merre haladjon. Érdemes időt szánni arra, hogy kicsit tanulmányozzuk a játékelemeket, azok felépítését, és hogy mi mire való, mert játék közben nem lesz idő arra, hogy lapozgassuk a szabálykönyvet. 


Ez is kooperatív játék, 4 fordulón át tart. Egy forduló az alábbiakból áll:
  1. Orvosértekezlet - Itt kell megbeszélni, ki mire fog figyelni, ki mit fog csinálni. Megtervezzük a fordulót. Itt még nincs időkorlát, bármennyi ideig is eltarthat a megbeszélés.
  2. Akciófázis - Itt kell elindítani az időmérőt. Nagyon fontos, hogy csak a saját színű orvos homokórádat mozgathatod, illetve a négy türkiz színű nővért, amennyiben van szabad. Az akciófázisban elveszel egy homokórát, lerakod egy szabad akcióhelyre, és végrehajtod az akciót, amennyiszer akarod. Itt nem korlátoz a homokóra, hogy lepergett-e, vagy sem. Arra is figyelned kell, hogy az akció végrehajtásához a megfelelő homokórát válaszd (orvos, vagy nővér, vagy mindegy). Amint a homokóra lepergett, elmozdíthatod a homokórát. Amennyiben sikerül felborítani a homokórát (ez nagyon gyakran előfordul, mert azért ehhez szűkös a hely, ráadásul van ahol erre a játék direkt módon rá is tesz), akkor abba kell hagynod amit éppen csinálsz, visszaállítani a homokórát, és csak utána folytathatod a dolgodat. Amint lejár az időmérő, az akciófázis véget ér.
  3. Betegértékelés fázis -  Az akciófázis befejezésével meg kell nézni, hogy mindent jól csináltunk-e, a betegek megkapták-e a megfelelő kezelést, és hogy történt-e orvosi hiba. Ellenőrizni kell a járványkezelést (ha volt járvány), a betegeket, hogy a megfelelő gyógyszereket, kezeléseket kapták-e meg. Használni kell az állapotjelzőket. Amennyiben sikeresen kezeltük a betegeket, megkapjuk az értük járó pontot, és elbocsátjuk a kórházból.

Na de milyen akciókat is hajthatsz végre az akciófázisban? Nézzük:
  • Betegfelvétel: A nővér homokórát használva maximum három beteget vehetsz fel, és te döntöd el, hogy milyen kombinációban lesznek közöttük járó-, vagy fekvőbetegek. A fekvőbeteget egy orvos homokóra használatával máris átteheted innen egy kórterembe, egy szabad betegágyba.
  • Ambulancia: Egy nővér, vagy orvos homokórát használva felvehetjük a járóbeteget az ambulanciára kezelésre. A megfelelő gyógyszert csipesszel a járóbeteg kártyájára kell tenni.
  • A és B kórterem: A kórtermekben 3-3 betegágy van, mindegyik betűvel, számmal ellátott, hogy könnyen beazonosítható legyen. A betegágyak alatt kell tárolni az adott beteg diagnóziskártyáit. A fekvőbetegeket addig, amíg el nem bocsátjuk őket, a betegággyal együtt kell mozgatni a kórház területén. Járvány esetén az adott kórterem összes betegét tudjuk kezelni egy nővér segítségével. A járványkártyán látható, hogyan lehet kezelni, s ezt a kezelést a kórteremben lévő összes betegnek meg kell kapnia, a saját kezelésein felül
  • Laboratórium és diagnosztikus képalkotás: Itt csak az orvos homokóráddal dolgozhatsz. A fekvőbeteget átmozgatod ággyal együtt ide, aztán elvégzed a megfelelő vizsgálatot. Itt végezhetsz MRI-t - itt kell a homokórádat felpakolni a betegyágy sarkára, s aztán nagyon óvatosnak lenni, le ne üssétek onnan véletlenül. Csinálhatsz RTG-t, ami abból áll, hogy próbálsz olyan RTG kártyát találni a pakli felső lapjait nézegetve, amin nincs rajta az adott beteg ágyszáma. A Vérvizsgálatnál a vérvizsgálat kártya szerint kell csipesszel átpakolgatni a fakorongokat a vérvizsgálatlapkán. A Baktériumtenyésztésnél pedig nézd meg a tenyésztésdiagnózis pakli felső kártyájának hátlapján lévő baktériumtenyésztés ikont, és addig forgasd fel a tenyésztésjelzőket, amíg egy ugyanolyat fel nem fedsz, mint ami a kártya hátlapján van.
  • Vérbank: Véradásnál három vérjelzőt át kell tenni a készletből a megfelelő raktárterületre.
  • Gyógyszerraktár: Nővér homokórát használva egy típusú alkatrészből adott mennyiségben áthelyezhetsz a készletből a gyógyszertár területre. Szervraktározásnál orvos homokóra használatával két azonos típusú szervet tehetsz át csipesszel a szervraktár területére.
  • A és B műtő: A műtőben műtétet végzünk. Ehhez a beteget áttesszük ággyal együtt a műtőbe. Orvos homokórát használva szervátültetést végzünk - szigorúan csipesszel. Nővér homokórát használva pedig beadjuk a megfelelő gyógyszereket, vagy vért a raktár/vérbank területéről, szintén csipeszt használva.
Amikor már nagyon jól megy a játék, nehezíthetünk rajta a kutatáskártyákkal. Vagy ha éppen nincs csapat, akkor ott a játék szóló módja, mert egyedül is belevághatsz ebbe a kalandba! 😉
Nem véletlen, hogy ennyire élethű a Clinic Rush, mert egy orvos is segítette a játéktervezőket a tanácsaival. Ez a játék éppen ezért nehéz. Könnyű elvérezni benne. Tudnod kell a tábla/kórház felépítését, tudnod kell, mi hol, melyik oldalon van a táblánál, mert nincs idő töprengeni. Itt az idő teljes szélességgel ellened dolgozik. Ahhoz, hogy ebben a játékban jó legyél, vagy jók legyeteket benne, gyakorlás, és tanulás szükséges. Igazi csapatjáték. 😎 Nektek sikerült mindenkit ellátni?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Amanita

Az Amanita 🍄 társasjátékot ajándékba kaptam Esztó Bernáttól , és feleségétől, Esztó-Harazin Dorottyától , amiért ezúton is nagyon hálás vagyok! 💚 A játék magánkiadásban jelent meg a Fű Alatt Kiadó  gondozásában. Arról, hogy hogyan is jött a játékötlet, illetve hogyan lett az elképzelésekből valóság, ITT olvashattok. Akinek van szerencséje az Amanitához, az tudja, hogy egy igazán különleges társasjátékot tarthat a kezében. A szerzők semmit sem bíztak a véletlenre, társasjátéktervező útjukon Boros Lajos gombaszakellenőr segítette őket, hogy minél hitelesebben tudják megalkotni az Amanitát. A doboza letisztult, minőségi, színben és küllemben harmonizál a tematikával, s a dobozon belüli játékelemekkel. A 180 darab kártya önmagáért beszél. Az illusztráció, és a grafika Csíkszentmihályi Berta kitűnő munkájának gyümölcse. A játék meseszépen ábrázolt, nagy kártyalapjai nézegetésébe bele lehet feledkezni. (Kártyaméret: 80*130 mm) A játékszabály könnyen megtanulható, jól értelmezhető. Az Am

Grand Austria Hotel

Szintén egy olyan játék, ami évek óta listán szerepelt, de persze amíg hozzá lehetett jutni, addig ugye minek is vegyük meg, az olyan egyszerű... majd ha sehol sem lehet kapni, na akkor lépjünk a kutatás mezejére, mert az kihívás. 😎 Magyarul sajnos nem jelent meg, viszont teljesen nyelvfüggetlen (a kártyákon, táblákon nincs szöveg, csak ikonok). Mivel Simone Luciani játék, ezért mindenképpen érdekelt, milyen társasjáték. A Lorenzo il Magnifico -ból kiindulva csak fantasztikus lehet! És tényleg! 😃💙 Csak Zsoltnak tartott másfél évig, hogy rávegye magát, hogy kipróbáljuk a Grand Austria Hotelt. Mondtam neki, hogy elég volt, akármennyire akartam, eladom, mert csak porosodik. Ő meg ugye nem szeret megválni már megszerzett dolgoktól, így nagy nehezen leült velem játszani, hogy legalább lássuk, mit tud ez a játék! S láss csodát, nem mondta, hogy azonnal köszönjük el tőle! Én meg egyszerűen imádtam! 💚 Azonnal megvolt az összhang köztem, és a játék között, azonos szinten rezgünk. 😄 Mi sem

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2022-2023 tarsasjatszunk.hu