Translate

Kövess Facebookon is! 😊

Ark Nova

El sem hiszem, hogy itt van végre, azt meg még nehezebb elhinnem, hogy ahelyett, hogy hagytuk volna csücsülni a polcon még két évig, kézhezvételtől egy hétre elővettük, hogy most ezt meg fogjuk tanulni. Az összes csillag együtt állt, nem volt kibúvó.

Gyerekek a nagyszülőknél nyaralnak, minden ügyet elintéztünk amit akartunk, és már megtanultuk a Marco Polo II, és The Castle Of Burgundy játékokat is. Volt néhány nevetséges próbálkozás arra nézve, hogy olyan játékot szedjünk le a polcról, amely már jól bejáratott, pikk-pakk lezavarjuk egy óra alatt, de igazából mindketten tudtuk, hogy ebből újra tanulás lesz, és hogy most jött el az ideje az Ark Novának. Lélektani határt lépünk át ezzel a társassal, mert a boardgamegeek (BGG) komplexitása szerint ez már igencsak komplex játék, 3,71/5. Nálunk a legkomplexebb eddig körülbelül a 3,3-as szinten mozgott. Fogalmam sincs, hogy miért, de egyszerűen vonzanak a komplex eurók. Pedig alig van időnk/energiánk 3 kisgyerek mellett órákat gubbasztani egy társas mellett, amelyik ennyire megköveteli, hogy koncentráljunk, és agyilag fittek legyünk. Mégis, tele a vágyott játékok listám ilyen, és ehhez hasonlókkal. Aztán persze lehet, hogy hiába akarom én, ha aztán nincs meg a kémia közöttünk - tipikus eset ugye a Mars Terraformálása, aminek négy(!) év alatt háromszor futottunk neki, de annyira nem érdekelt egyikőnket sem az, amit közölni akart a játékszabály, hogy végül világsiker ide vagy oda, elengedtük. A konkrét játékig el sem jutottunk.

Az Ark Novánál is látom, tapasztalom, hogy rengeteg az ikon, folyamatosan bogarásszuk a szabálykönyvet, meg az összegzőt, meg az ikonográfiát, mégis érthető, letisztult, játszható, gördülékeny. Nem mellesleg sokat dob rajta a kedvelhető téma, ami átjön, és élvezhetőbbé teszi. Bár első alkalommal belefutok abba szinte mindig, hogy azért tartok meg kártyát, mert cuki, vagy mert kedvenc állat, vagy mert horoszkópom, és figyelmen kívül hagyom a tényt, hogy kb soha nem fogom tudni kijátszani, olyan feltételei vannak, hiszen az összes lapom teljesen ellentétes azzal az iránnyal... de aztán persze belátom, ennek itt helye nincs, szigorúan el kell dobálni mindent, amivel nem tudunk mit kezdeni. Ezen nagyon sokat lendít a kézlimit, és felébreszt.

Este fél 6-kor tettük asztalra a dobozt, és 23 órakor mondtuk azt, hogy menjünk aludni, majd másnap folytatjuk. Ott hagytuk az egészet az asztalon, és másnap 9 körül újra leültünk. Hozzá teszem, nagyobb, egy órás szüneteket iktattunk be, ezért tart ennyi ideig. Meg amúgy is, tanulójáték, sokat lapoztuk a játékszabályokat. Délután egy óra körül értünk a végére. (Utána még négyet toltunk le belőle.)

A játék setup-ja innen nézve már nem is vesz el annyi időt. A műanyag insertnek hála nem kell mindent külön kupacokba az asztalra halmozni. A játéktábla jó hosszú, és még a végéhez is kell pakolni, így a kis asztal nem opció. A játékostábla is letisztult, jól értelmezhető az ikonoknak köszönhetően, és egyre csak szépül, ahogy több és több állatot pakolunk az állatkertünkbe.

A rengeteg kártya miatt hatalmas az újrajátszhatósága. Alig várom, hogy újabb állatkártyát húzzak, vagy fordítsak fel, mert nagyon érdekel, milyen állat, milyen előnyökkel/bónuszokkal/jutalmakkal jön. Csakúgy, mint a Fesztávnál, a soknál is több kártyával elrontani nem lehetett a játékot. 😊 Itt jegyezném meg, hogy Zsolt abbéli reményének adott hangot, hogy jön majd hozzá hamarosan egy kiegészítő, amiben még több kártya lesz. 😄 Én személy szerint jelenleg nem érzem, hogy szükség lenne egy kiegészítőre, szerintem így is kerek. Persze biztosan mást fogok gondolni, ha mégis jönne...

A kártyák miatt azonban van benne szerencsefaktor, mert ha pont rossz szériánk van, akkor nehéz előrébb küzdenünk magunkat.

A szabályok érthetőek, bár sok az apróság, és nagyon sok mindenre kell figyelni, ami első körökben szintén nagyobb figyelmet kíván. Mi még a negyedik játékalkalommal is fedeztünk fel új dolgokat, amivel addig nem foglalkoztunk, illetve utólag tűnt fel, hogy ezért meg azért nem vettük el a jutalmat. Minden alkalommal kéri a koncentrálást. Az 5 akció közül egyet kell végrehajtani, aztán a következő játékoson a sor. Néha az akció lemegy egy pillanat alatt, máskor meg negyed óráig végezzük azt az egyetlen akciót a hatásaival, meg azokkal, amiket kivált. Két játékosszámmal viszonylag kevés a holtidő. Érdekesség, hogy nincs fix számú kör, hanem egymás után végrehajtunk egy akciót, és majd amikor a szünet eléri a szünetjelző sáv végét, akkor jön egy kis frissítés, kézben tartott kártyák eldobása, hogy a limitnek megfeleljünk, illetve pontokat, és/vagy pénzt kapunk. Utána folytatódik a játék egészen addig, míg a két pontjelölő el nem halad egymás mellett. Ugyanis az egyik pontjelölő megy a természetvédelmi sávon, a másik ellenkező irányból indulva a vonzerősávon, és amikor elhaladnak egymás mellett, akkor kiváltják a játék végét. Ezután van még a többi játékosnak egy köre, aztán pontozunk. Ilyen pontszámítással találkoztunk a Rajas of the Gangesnál is.

Összességében azt mondom, tényleg jól összerakott euro játékot kapunk viszonylag jó áron. Legutóbb ugyanezt A Vörös Katedrális kapcsán éreztem. A 3,7-es komplexitás se ijesszen el senkit, akinek ez egy újabb lépés lenne, tegyen próbát bátran, mert ez a játék mindent megtesz azért, hogy megkönnyítse nekünk ezt az utat. Szerethető téma, mindenre kitérő szabályfüzetek, és érthető megfogalmazások. 💚

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Grand Austria Hotel

Szintén egy olyan játék, ami évek óta listán szerepelt, de persze amíg hozzá lehetett jutni, addig ugye minek is vegyük meg, az olyan egyszerű... majd ha sehol sem lehet kapni, na akkor lépjünk a kutatás mezejére, mert az kihívás. 😎 Magyarul sajnos nem jelent meg, viszont teljesen nyelvfüggetlen (a kártyákon, táblákon nincs szöveg, csak ikonok). Mivel Simone Luciani játék, ezért mindenképpen érdekelt, milyen társasjáték. A Lorenzo il Magnifico -ból kiindulva csak fantasztikus lehet! És tényleg! 😃💙 Csak Zsoltnak tartott másfél évig, hogy rávegye magát, hogy kipróbáljuk a Grand Austria Hotelt. Mondtam neki, hogy elég volt, akármennyire akartam, eladom, mert csak porosodik. Ő meg ugye nem szeret megválni már megszerzett dolgoktól, így nagy nehezen leült velem játszani, hogy legalább lássuk, mit tud ez a játék! S láss csodát, nem mondta, hogy azonnal köszönjük el tőle! Én meg egyszerűen imádtam! 💚 Azonnal megvolt az összhang köztem, és a játék között, azonos szinten rezgünk. 😄 Mi sem

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2022-2023 tarsasjatszunk.hu