Lorenzo il Magnifico

Ó, hogy mennyire akartam ezt a játékot! De valamiért mindig halogattuk a megvásárlását egy-másfél éven keresztül. Aztán egyszer csak elfogyott, eltűnt a kínálatokból, és nagyon szomorúan meséltem a férjemnek, hogy erről végképp lemaradtunk. Talán ha egyszer újra kiadják... De Zsoltot nem hatotta meg a dolog, addig keresgélt, amíg talált egy utolsó példányt, s azt azonnal megvette nekem.

Én annyira boldog voltam, velem madarat lehetett volna fogatni (mondjuk egy tökéletes világban, ahol nem félek a szárnyasoktól 😎😋). Ez az érzés tovább hatványozódott, amikor játszottunk vele. A szabályrendszere nagyon letisztult, így könnyen megérthető. 14 éves kortól, 2-4 játékos részére tökéletes szórakozás. Illetve masszív gondolkodás. A kockákat okosan használja, dobunk vele, és mindenkinek azokkal az értékekkel kell boldogulni. Persze, ha a saját készletünkből szolgákat adunk be a közösbe, akkor feljebb lehet turbózni a családtagunk értékét önmagunk számára. Egy családtag annyit ér, amennyi értéket az adott színű kocka mutat.

A Firenze táblát középre tesszük, feltöltjük a tornyokat fejlesztéskártyákkal, dobunk a kockákkal, magunkhoz vesszük a családtagokat, meg az induló tőkét, egy palazzotáblát, a penitencia lapkákat a helyükre tesszük, aztán lassan kezdődhet is a játék. Összesen négy családtagunk van, ezekből körönként egyet rakunk le a Firenze tábla azon helyére, amelyik kártyát meg akarjuk szerezni. Feltéve, ha van olyna értékű kockánk, és ki tudjuk fizetni a kért költséget. Alapesetben egy toronyba csak egy családtagunk lehet a forduló alatt, de a színtelen családtagot akkor is odatehetjük, ha már van ott családtagunk.

Persze, a plusz árat ezért ki kell fizetni. Haladni kell a katonasávon, és a hitsávon is, különben bizonyos kártyákat nem vehetünk el, ha nem állunk X szinten a katonasávon. A hitsávon pedig két fordulónként kiértékelés zajlik, és ha nem tartunk a kellő pontoknál, akkor bizony erősen büntet a játék. Igaz, mi ezt eddig elkerültük, mert nagyon nem tűntek szimpatikusnak azok a büntetések... inkább megdolgoztunk a hitpontokért, került, amibe került.

A játék tud konfrontatív lenni, mert elveszünk egymás elől lehetőségeket, s így az elképzeléseink borulnak, és újra kell tervezni. Ezt Zsolttal az elején kicsit nehezen viseltük, illetve inkább ő, mert a stratégiát át kellett dolgoznia, és az nem kedvére való, hiszen ha eldöntött valamit... de azóta jó pár játékot beletettünk, és az egyik kedvenc társasjátékunk. Olyannyira, hogy mikor lehetőség volt megvenni a Lorenzo il Magnifico Big Box-ot, akkor elsők között csaptunk le rá. A Big Box-ba további kiegészítők kerültek még, de az alapot sem érzem kijátszottnak, így a Big Box még nem került le túl sokszor. De egyszer mindennek eljön az ideje. 😎 Addig is egy kép a Big Box-ról, asztalra téve:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Ark Nova

El sem hiszem, hogy itt van végre, azt meg még nehezebb elhinnem, hogy ahelyett, hogy hagytuk volna csücsülni a polcon még két évig, kézhezvételtől egy hétre elővettük, hogy most ezt meg fogjuk tanulni. Az összes csillag együtt állt, nem volt kibúvó. Gyerekek a nagyszülőknél nyaralnak, minden ügyet elintéztünk amit akartunk, és már megtanultuk a Marco Polo II, és The Castle Of Burgundy játékokat is. Volt néhány nevetséges próbálkozás arra nézve, hogy olyan játékot szedjünk le a polcról, amely már jól bejáratott, pikk-pakk lezavarjuk egy óra alatt, de igazából mindketten tudtuk, hogy ebből újra tanulás lesz, és hogy most jött el az ideje az Ark Novának. Lélektani határt lépünk át ezzel a társassal, mert a boardgamegeek (BGG) komplexitása szerint ez már igencsak komplex játék, 3,71/5. Nálunk a legkomplexebb eddig körülbelül a 3,3-as szinten mozgott. Fogalmam sincs, hogy miért, de egyszerűen vonzanak a komplex eurók. Pedig alig van időnk/energiánk 3 kisgyerek mellett órákat gubbasztani eg

Vérbeli társasjátékos személyiség

Éled a szürke hétköznapokat, megy a mókuskerék, majd valahogy rád talál az első modern társasjáték. Felkapod a fejed, hogy ez tök jó, nem is emlékszel, mikor érezted magad ennyire jól játék közben. Ez valami más, mint a régi volt... Miről maradhattál még le? Mi történhetett az elmúlt X évben, amíg te rá sem hederítettél az élet eme szegmensére, mert nem hitted, hogy valaha is ez ragadna meg, és húzna be egy új hobbiba? Komótosan leülsz a számítógéped elé, vagy kézbe veszed a telót, és elkezded bepötyögni először csak a keresőbe, hogy: társasjáték. A "barátod" hosszan listázza neked, mik jelentek meg az elmúlt időszakokban, hol mi kapható, és mennyiért. Nézelődsz, oké, oké, tényleg van változás - szögezed le -, lesz mivel kitölteni a csendes utazásokat, holt-időket. Azonban valami tovább kattog benned, kíváncsi vagy, így a közösségi média területére lépsz, és ott is rákeresel a társasjátékokra. Ööö, erre mondják, hogy "felrobban az internet"? Mert ez történt, ömlik a

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2022 tarsasjatszunk.hu