Translate

Kövess Facebookon is! 😊

Lorenzo il Magnifico

Ó, hogy mennyire akartam ezt a játékot! De valamiért mindig halogattuk a megvásárlását egy-másfél éven keresztül. Aztán egyszer csak elfogyott, eltűnt a kínálatokból, és nagyon szomorúan meséltem a férjemnek, hogy erről végképp lemaradtunk. Talán ha egyszer újra kiadják... De Zsoltot nem hatotta meg a dolog, addig keresgélt, amíg talált egy utolsó példányt, s azt azonnal megvette nekem.

Én annyira boldog voltam, velem madarat lehetett volna fogatni (mondjuk egy tökéletes világban, ahol nem félek a szárnyasoktól 😎😋). Ez az érzés tovább hatványozódott, amikor játszottunk vele. A szabályrendszere nagyon letisztult, így könnyen megérthető. 14 éves kortól, 2-4 játékos részére tökéletes szórakozás. Illetve masszív gondolkodás. A kockákat okosan használja, dobunk vele, és mindenkinek azokkal az értékekkel kell boldogulni. Persze, ha a saját készletünkből szolgákat adunk be a közösbe, akkor feljebb lehet turbózni a családtagunk értékét önmagunk számára. Egy családtag annyit ér, amennyi értéket az adott színű kocka mutat.

A Firenze táblát középre tesszük, feltöltjük a tornyokat fejlesztéskártyákkal, dobunk a kockákkal, magunkhoz vesszük a családtagokat, meg az induló tőkét, egy palazzotáblát, a penitencia lapkákat a helyükre tesszük, aztán lassan kezdődhet is a játék. Összesen négy családtagunk van, ezekből körönként egyet rakunk le a Firenze tábla azon helyére, amelyik kártyát meg akarjuk szerezni. Feltéve, ha van olyna értékű kockánk, és ki tudjuk fizetni a kért költséget. Alapesetben egy toronyba csak egy családtagunk lehet a forduló alatt, de a színtelen családtagot akkor is odatehetjük, ha már van ott családtagunk.

Persze, a plusz árat ezért ki kell fizetni. Haladni kell a katonasávon, és a hitsávon is, különben bizonyos kártyákat nem vehetünk el, ha nem állunk X szinten a katonasávon. A hitsávon pedig két fordulónként kiértékelés zajlik, és ha nem tartunk a kellő pontoknál, akkor bizony erősen büntet a játék. Igaz, mi ezt eddig elkerültük, mert nagyon nem tűntek szimpatikusnak azok a büntetések... inkább megdolgoztunk a hitpontokért, került, amibe került.

A játék tud konfrontatív lenni, mert elveszünk egymás elől lehetőségeket, s így az elképzeléseink borulnak, és újra kell tervezni. Ezt Zsolttal az elején kicsit nehezen viseltük, illetve inkább ő, mert a stratégiát át kellett dolgoznia, és az nem kedvére való, hiszen ha eldöntött valamit... de azóta jó pár játékot beletettünk, és az egyik kedvenc társasjátékunk. Olyannyira, hogy mikor lehetőség volt megvenni a Lorenzo il Magnifico Big Box-ot, akkor elsők között csaptunk le rá. A Big Box-ba további kiegészítők kerültek még, de az alapot sem érzem kijátszottnak, így a Big Box még nem került le túl sokszor. De egyszer mindennek eljön az ideje. 😎 Addig is egy kép a Big Box-ról, asztalra téve:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kockapóker

Előbb tudtam römizni és kanasztázni , mint írni és olvasni. Ezt az apai nagyszüleimnek köszönhettem, ők tartották nagyon fontosnak, hogy megismerjem ezeket a kártyajátékokat. Innen már csak egy lépés volt a kockapóker🎲 . Talán nyolc éves lehettem, amikor megtanították, mert addigra rongyosra játszottuk a francia kártyát a családdal. A kockapóker egy nagyon egyszerű játék, csak toll, papír, és öt darab kocka kell hozzá. Több változata is ismert. Olvastam a Yahtzee-ról, amit Lowe adott ki 1956-ban, ami szintén kockapóker, csak ott 13 forduló van, és értékfüggetlenül járnak meghatározott pontok bizonyos kombinációkra. A mi családunkban ismert kockapóker variáns ettől eltér. Én azt írom le, ahogyan mi ismerjük több, mint harminc éve. 😉 Úgy indulunk neki, hogy összesen három dobásunk van abban a körben. A dobás után eldönthetjük, hogy félreteszünk-e kockákat, mert úgy jók, ahogy vannak. Az összes többivel újradobhatunk. Mi az itt látható táblázatot rajzoltuk meg egy lapra, s eszerint kell

Amanita

Az Amanita 🍄 társasjátékot ajándékba kaptam Esztó Bernáttól , és feleségétől, Esztó-Harazin Dorottyától , amiért ezúton is nagyon hálás vagyok! 💚 A játék magánkiadásban jelent meg a Fű Alatt Kiadó  gondozásában. Arról, hogy hogyan is jött a játékötlet, illetve hogyan lett az elképzelésekből valóság, ITT olvashattok. Akinek van szerencséje az Amanitához, az tudja, hogy egy igazán különleges társasjátékot tarthat a kezében. A szerzők semmit sem bíztak a véletlenre, társasjátéktervező útjukon Boros Lajos gombaszakellenőr segítette őket, hogy minél hitelesebben tudják megalkotni az Amanitát. A doboza letisztult, minőségi, színben és küllemben harmonizál a tematikával, s a dobozon belüli játékelemekkel. A 180 darab kártya önmagáért beszél. Az illusztráció, és a grafika Csíkszentmihályi Berta kitűnő munkájának gyümölcse. A játék meseszépen ábrázolt, nagy kártyalapjai nézegetésébe bele lehet feledkezni. (Kártyaméret: 80*130 mm) A játékszabály könnyen megtanulható, jól értelmezhető. Az Am

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2022-2023 tarsasjatszunk.hu