Translate

Kövess Facebookon is! 😊

Lorenzo il Magnifico

Ó, hogy mennyire akartam ezt a játékot! De valamiért mindig halogattuk a megvásárlását egy-másfél éven keresztül. Aztán egyszer csak elfogyott, eltűnt a kínálatokból, és nagyon szomorúan meséltem a férjemnek, hogy erről végképp lemaradtunk. Talán ha egyszer újra kiadják... De Zsoltot nem hatotta meg a dolog, addig keresgélt, amíg talált egy utolsó példányt, s azt azonnal megvette nekem.

Én annyira boldog voltam, velem madarat lehetett volna fogatni (mondjuk egy tökéletes világban, ahol nem félek a szárnyasoktól 😎😋). Ez az érzés tovább hatványozódott, amikor játszottunk vele. A szabályrendszere nagyon letisztult, így könnyen megérthető. 14 éves kortól, 2-4 játékos részére tökéletes szórakozás. Illetve masszív gondolkodás. A kockákat okosan használja, dobunk vele, és mindenkinek azokkal az értékekkel kell boldogulni. Persze, ha a saját készletünkből szolgákat adunk be a közösbe, akkor feljebb lehet turbózni a családtagunk értékét önmagunk számára. Egy családtag annyit ér, amennyi értéket az adott színű kocka mutat.

A Firenze táblát középre tesszük, feltöltjük a tornyokat fejlesztéskártyákkal, dobunk a kockákkal, magunkhoz vesszük a családtagokat, meg az induló tőkét, egy palazzotáblát, a penitencia lapkákat a helyükre tesszük, aztán lassan kezdődhet is a játék. Összesen négy családtagunk van, ezekből körönként egyet rakunk le a Firenze tábla azon helyére, amelyik kártyát meg akarjuk szerezni. Feltéve, ha van olyna értékű kockánk, és ki tudjuk fizetni a kért költséget. Alapesetben egy toronyba csak egy családtagunk lehet a forduló alatt, de a színtelen családtagot akkor is odatehetjük, ha már van ott családtagunk.

Persze, a plusz árat ezért ki kell fizetni. Haladni kell a katonasávon, és a hitsávon is, különben bizonyos kártyákat nem vehetünk el, ha nem állunk X szinten a katonasávon. A hitsávon pedig két fordulónként kiértékelés zajlik, és ha nem tartunk a kellő pontoknál, akkor bizony erősen büntet a játék. Igaz, mi ezt eddig elkerültük, mert nagyon nem tűntek szimpatikusnak azok a büntetések... inkább megdolgoztunk a hitpontokért, került, amibe került.

A játék tud konfrontatív lenni, mert elveszünk egymás elől lehetőségeket, s így az elképzeléseink borulnak, és újra kell tervezni. Ezt Zsolttal az elején kicsit nehezen viseltük, illetve inkább ő, mert a stratégiát át kellett dolgoznia, és az nem kedvére való, hiszen ha eldöntött valamit... de azóta jó pár játékot beletettünk, és az egyik kedvenc társasjátékunk. Olyannyira, hogy mikor lehetőség volt megvenni a Lorenzo il Magnifico Big Box-ot, akkor elsők között csaptunk le rá. A Big Box-ba további kiegészítők kerültek még, de az alapot sem érzem kijátszottnak, így a Big Box még nem került le túl sokszor. De egyszer mindennek eljön az ideje. 😎 Addig is egy kép a Big Box-ról, asztalra téve:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Amanita

Az Amanita 🍄 társasjátékot ajándékba kaptam Esztó Bernáttól , és feleségétől, Esztó-Harazin Dorottyától , amiért ezúton is nagyon hálás vagyok! 💚 A játék magánkiadásban jelent meg a Fű Alatt Kiadó  gondozásában. Arról, hogy hogyan is jött a játékötlet, illetve hogyan lett az elképzelésekből valóság, ITT olvashattok. Akinek van szerencséje az Amanitához, az tudja, hogy egy igazán különleges társasjátékot tarthat a kezében. A szerzők semmit sem bíztak a véletlenre, társasjátéktervező útjukon Boros Lajos gombaszakellenőr segítette őket, hogy minél hitelesebben tudják megalkotni az Amanitát. A doboza letisztult, minőségi, színben és küllemben harmonizál a tematikával, s a dobozon belüli játékelemekkel. A 180 darab kártya önmagáért beszél. Az illusztráció, és a grafika Csíkszentmihályi Berta kitűnő munkájának gyümölcse. A játék meseszépen ábrázolt, nagy kártyalapjai nézegetésébe bele lehet feledkezni. (Kártyaméret: 80*130 mm) A játékszabály könnyen megtanulható, jól értelmezhető. Az Am

Grand Austria Hotel

Szintén egy olyan játék, ami évek óta listán szerepelt, de persze amíg hozzá lehetett jutni, addig ugye minek is vegyük meg, az olyan egyszerű... majd ha sehol sem lehet kapni, na akkor lépjünk a kutatás mezejére, mert az kihívás. 😎 Magyarul sajnos nem jelent meg, viszont teljesen nyelvfüggetlen (a kártyákon, táblákon nincs szöveg, csak ikonok). Mivel Simone Luciani játék, ezért mindenképpen érdekelt, milyen társasjáték. A Lorenzo il Magnifico -ból kiindulva csak fantasztikus lehet! És tényleg! 😃💙 Csak Zsoltnak tartott másfél évig, hogy rávegye magát, hogy kipróbáljuk a Grand Austria Hotelt. Mondtam neki, hogy elég volt, akármennyire akartam, eladom, mert csak porosodik. Ő meg ugye nem szeret megválni már megszerzett dolgoktól, így nagy nehezen leült velem játszani, hogy legalább lássuk, mit tud ez a játék! S láss csodát, nem mondta, hogy azonnal köszönjük el tőle! Én meg egyszerűen imádtam! 💚 Azonnal megvolt az összhang köztem, és a játék között, azonos szinten rezgünk. 😄 Mi sem

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2022-2023 tarsasjatszunk.hu