Translate

Kövess Facebookon is! 😊

Tavaszi társasjátékok: virágok, méhek, fák, madarak

Itt a tavasz, a jó idő, és ilyenkor talán még jobban keressük azokat a társasjátékokat, amelyek jobban rásegítenek erre az érzésre. Egyre többet lehetünk a szabadban a napsütés felmelegítő ölelésében, zöldül a természet, csiripelnek a legkülönfélébb madarak, s ha még az elmét is sikerül lecsendesíteni, akkor érzed igazán, hogy töltődsz energiával. Nálunk a kert ilyenkor már tele van madarakkal, visszatérő gólyákkal, akik a nagy füves területünkön keresgélik a nekik való eledelt. Mióta itt lakunk, mindig próbáljuk lencsevégre kapni őket, aztán vagy sikerrel járunk, vagy nem. Mondjuk nem csoda, hogy ilyen csodálatos élővilág vesz itt minket körül Farmoson, merthát a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzetben vagyunk.

(A képeket a férjem készítette a kertünkben, csak az egyik saját blogjához kreativkertesz.hu egyben logózta is, én meg így vettem kölcsön.) A kertünkben - többek között, mert mindent felsorolni lehetetlen - láttunk már a ringlófánkon sütkérező békát, a zöld fűben megbúvó szöcskét, fügefánkon hűsölő imádkozó sáskákat, különféle csodálatos-színes pillangókat a virágaink körül, nagyon gyors, felfedezőkörúton lévő mókust a ház falánál, siklókat, orrszarvú bogarakat, és a nyári melegben nyitott házunkba este besétáló sünit.

Mindezek mellett, főként fűnyírás után nagy kedvvel látogatnak meg minket a tengelicek, kenderkék, zöldikék, búbos bankák, szarkák, barázdabillegetők, örvös galambok, és minden tavasszal visszatérnek a házi rozsdafarkú madárkák is, hogy fészket építsenek. Utóbbiról videót is készítettünk. Egy régi telefont felfüggesztettünk a fészek fölé, hogy nyomon követhessük, mi is történik ott. Így végig nézhettük, amint napról napra több tojás lesz a fészekben, és hogy mennyire kötelességtudóan ül a tojásokon a rozsdafarkú. Majd láthattuk kikelni a kicsiket, s azt is, milyen rohamosan növekednek. Aztán ahogy eljött a kirepülés ideje, egyiküknek ez annyira nem ment, és a földön ugrálva próbált védelmet keresni. Környezetünkben sok a macska, így féltettük, és visszatettük a fészekbe, de hiába, újra és újra eljött onnan, és a kertben ugrándozott. Róla van szó éppen:

Sok itt a bagoly is, este hallani, ahogy egymást túlhangoskodva huhognak, vagy eléggé furcsa hangokat adnak ki - na őket még nem sikerült beazonosítani, milyen fajta baglyok. Ó, most veszem észre, hogy csak írok, és írok a környezetről, és sehol egy tavaszi hangulatú társasjáték, amit ígértem. Nos, nekünk ezek a kedvenceink:

  • Beez - A játék lényege, hogy a méhecskénket abba az irányba fordítjuk, amerre menni szeretnénk, és annyit lépünk, amennyit enged az adott irány. Ha ott éppen van nektár, azt begyűjtjük...
  • Arborétum - Ebben a játékban megtervezhetjük az Arborétumunk sétaútvonalának szegélyét...
  • Virágvarázs (hamarosan írok róla)
  • Hive (hamarosan írok róla)
  • Fesztáv - A táblánkra madárkártyákat kell kijátszani úgy, hogy annyi, és olyan fajta eledelt adunk be, amilyet a kártyánk kér. Aztán letesszük a madárkánkat a megfelelő élőhelyre. A táblánk mutatja, minél több kártyát rakunk le, annál jobban kinyílnak a lehetőségek, hogy több tojást rakhatunk majd rá - figyelve arra, maximum hány tojás lehet adott kártyán -, vagy több kártyát húzhatunk fel, ha azt a lehetőséget választjuk, esetleg több élelmet vehetünk el.
  • Tussie Mussie - Impulzív vásárlás volt, bekerült a kosárba más játékok mellé. Kíváncsi voltam rá, mert két dolog is megfogott benne. Egyrészt a gyönyörű virágok, másrészt a játéktervező neve nem ismeretlen, hiszen Elizabeth Hargrave alkotta meg a Fesztávot is. 
  • Gyümi (hamarosan írok róla)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Amanita

Az Amanita 🍄 társasjátékot ajándékba kaptam Esztó Bernáttól , és feleségétől, Esztó-Harazin Dorottyától , amiért ezúton is nagyon hálás vagyok! 💚 A játék magánkiadásban jelent meg a Fű Alatt Kiadó  gondozásában. Arról, hogy hogyan is jött a játékötlet, illetve hogyan lett az elképzelésekből valóság, ITT olvashattok. Akinek van szerencséje az Amanitához, az tudja, hogy egy igazán különleges társasjátékot tarthat a kezében. A szerzők semmit sem bíztak a véletlenre, társasjátéktervező útjukon Boros Lajos gombaszakellenőr segítette őket, hogy minél hitelesebben tudják megalkotni az Amanitát. A doboza letisztult, minőségi, színben és küllemben harmonizál a tematikával, s a dobozon belüli játékelemekkel. A 180 darab kártya önmagáért beszél. Az illusztráció, és a grafika Csíkszentmihályi Berta kitűnő munkájának gyümölcse. A játék meseszépen ábrázolt, nagy kártyalapjai nézegetésébe bele lehet feledkezni. (Kártyaméret: 80*130 mm) A játékszabály könnyen megtanulható, jól értelmezhető. Az Am

Kockapóker

Előbb tudtam römizni és kanasztázni , mint írni és olvasni. Ezt az apai nagyszüleimnek köszönhettem, ők tartották nagyon fontosnak, hogy megismerjem ezeket a kártyajátékokat. Innen már csak egy lépés volt a kockapóker🎲 . Talán nyolc éves lehettem, amikor megtanították, mert addigra rongyosra játszottuk a francia kártyát a családdal. A kockapóker egy nagyon egyszerű játék, csak toll, papír, és öt darab kocka kell hozzá. Több változata is ismert. Olvastam a Yahtzee-ról, amit Lowe adott ki 1956-ban, ami szintén kockapóker, csak ott 13 forduló van, és értékfüggetlenül járnak meghatározott pontok bizonyos kombinációkra. A mi családunkban ismert kockapóker variáns ettől eltér. Én azt írom le, ahogyan mi ismerjük több, mint harminc éve. 😉 Úgy indulunk neki, hogy összesen három dobásunk van abban a körben. A dobás után eldönthetjük, hogy félreteszünk-e kockákat, mert úgy jók, ahogy vannak. Az összes többivel újradobhatunk. Mi az itt látható táblázatot rajzoltuk meg egy lapra, s eszerint kell

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2022-2023 tarsasjatszunk.hu