Translate

Kövess Facebookon is! 😊

Családi társasjátékok

Ha nagyon könnyen tanulható, pár szabállyal rendelkező társasjátékot keresünk, amit a család fiatalabb, és idősebb korosztálya is könnyen elsajátít úgy is, hogyha előtte nem társasjátékoztak még komolyabban, akkor a beugró, kezdő szintű játékoknál leírtakból simán lehet szemezgetni, mert szerintem beváltják a hozzá fűzött reményeket. Nagyot tévedni nem lehet velük. Jelen posztban azonban inkább olyan társasjátékokra fogok kitérni, amik már több energiabefektetést kérnek, mint a fenti linken elérhető játékok, viszont még alatta maradnak a komplexebb játékoknak. 


Mint sok másnál, úgy a társasjátékozásban is jó, ha alulról építkezünk, és fokról fokra haladva fedezzük fel a társasok világát, s azon belül a játékok összetettségi szintjeit, de persze bele is lehet csapni a közepébe. A fokozatosság elvét követve azonban kisebb az esély arra, hogy egy olyan játék mellé ülünk le, amire akkor, abban a pillanatban még nem vagyunk felkészülve. S lehet, csak pár hónap masszív társasjátékozás-tanulás választ el minket attól, hogy élményt nyújtson az a játék is, de mivel korai volt a találkozó, így általában örökre kikerül a látószögünkből, mert nem hozza a várt reményeket. Olyan ez, mint a szerelem. Jókor, jó helyen, az éppen megfelelő emberrel találkozni, amikor a kémia, és persze az Univerzum is azt dobogja minden egyes pórusodban, hogy: Ő az! Na innen már nem is tűnik olyan egyszerűnek, igaz? 😀 Pedig de. 😎 
Én (többek között) a következő társasjátékokat gondolom családinak, persze nem csak családok részére:
 • Fesztáv - Madarak minden mennyiségben! Rengeteg kártya, színes tojások, madáretető, speciális kockák, különböző eledelek - csak imádni lehet!
 • Mandala kövek - Gyönyörű, szép színes mandalaköveket gyűjtögetünk ebben a játékban.
 • Eldorádó legendája - Át kell vágnunk a dzsungelen, hogy elérjük Eldorádót. Vajon neked sikerül?
 • Monipolis - Nyersanyagot gyűjtünk, és építgetjük a várost.
 • Macskák szigete - Macskamentés felsőfokon. A szigeten lévő macskákat kell megmentenünk a hajónkra. Minél nagyobb egy macskacslád, annál több pontot ér.
 • Kuruzslók Quedlinburgban - Mit főzünk? Különböző hozzávalókat húzunk a zsákunkból, és figyelünk, nehogy felrobbanjon az egész, mert az nem olyan jó.
 • Fergeteges elegyek - Az összetevőket a lehető legoptimálisabb kiválasztással kell elvennünk a többi közül, hogy minél jobb robbanássorozatot indítsunk útjára, s már készülhet is az elixír.
 • Takenoko - Cuki lapkalahelyezős, pandás játék, melyben bambuszokat termelünk, leszedünk, öntözünk.
 • Ticket to ride Európa - A célkártyáinknak megfelelően össze kell kötnünk a két várost vonatkártyák kijátszásával, vagonok lerakásával.
 • Finca - Gyümölcsszedegetős, szállítgatós játék.
 • Karuba - A cél az, hogy a kalandor elsőként jusson el a saját színű templomához, mert akkor megszerzi a legértékesebb templomi kincset.
 • New York Zoo - Állatkertépítős, tetrises, aranyos állatkákkkal.
 • Roundforest - Járjuk a Kerekerdőt, és próbáljuk mihamarabb megszerezni a három aranyalmát, amit az Erdő Szelleme kér tőlünk a győzelemhez.
 • Kartográfusok - Rajzolj úgy, hogy a lehető legtöbb pontot szerezd meg!
 • A Tiltott sivatag - Kooperatív társasjáték, melyben együtt kell kijutnunk a sivatagból.
 • Little Town - Területet szerzel, begyűjtöd a nyersanyagokat, megeteted a munkásokat, építménylapkákat vásárolsz, és próbálod kimaxolni ezek keverékét.
 • Kódok harca - Dedukciós kódkitalálós játék néhány percben.
 • Juharvölgy krónikája - Okos kis gyűjtögetős játék. A játéktól kapott hangulat az, ami megfog, és nem ereszt.
Mindemellett ha van óvodás korú a családban, akkor neki a következő játékokat ajánlom: Óvodás gyerekeknek való társasjátékok.
Ha pedig alsó tagozatos, kisikolás családtagunkat szeretnénk meglepni egy játékkal, akkor ezek közül is bátran lehet válogatni: Kisiskolás, alsó tagozatos gyerekeknek való társasjátékok

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kockapóker

Előbb tudtam römizni és kanasztázni , mint írni és olvasni. Ezt az apai nagyszüleimnek köszönhettem, ők tartották nagyon fontosnak, hogy megismerjem ezeket a kártyajátékokat. Innen már csak egy lépés volt a kockapóker🎲 . Talán nyolc éves lehettem, amikor megtanították, mert addigra rongyosra játszottuk a francia kártyát a családdal. A kockapóker egy nagyon egyszerű játék, csak toll, papír, és öt darab kocka kell hozzá. Több változata is ismert. Olvastam a Yahtzee-ról, amit Lowe adott ki 1956-ban, ami szintén kockapóker, csak ott 13 forduló van, és értékfüggetlenül járnak meghatározott pontok bizonyos kombinációkra. A mi családunkban ismert kockapóker variáns ettől eltér. Én azt írom le, ahogyan mi ismerjük több, mint harminc éve. 😉 Úgy indulunk neki, hogy összesen három dobásunk van abban a körben. A dobás után eldönthetjük, hogy félreteszünk-e kockákat, mert úgy jók, ahogy vannak. Az összes többivel újradobhatunk. Mi az itt látható táblázatot rajzoltuk meg egy lapra, s eszerint kell

Amanita

Az Amanita 🍄 társasjátékot ajándékba kaptam Esztó Bernáttól , és feleségétől, Esztó-Harazin Dorottyától , amiért ezúton is nagyon hálás vagyok! 💚 A játék magánkiadásban jelent meg a Fű Alatt Kiadó  gondozásában. Arról, hogy hogyan is jött a játékötlet, illetve hogyan lett az elképzelésekből valóság, ITT olvashattok. Akinek van szerencséje az Amanitához, az tudja, hogy egy igazán különleges társasjátékot tarthat a kezében. A szerzők semmit sem bíztak a véletlenre, társasjátéktervező útjukon Boros Lajos gombaszakellenőr segítette őket, hogy minél hitelesebben tudják megalkotni az Amanitát. A doboza letisztult, minőségi, színben és küllemben harmonizál a tematikával, s a dobozon belüli játékelemekkel. A 180 darab kártya önmagáért beszél. Az illusztráció, és a grafika Csíkszentmihályi Berta kitűnő munkájának gyümölcse. A játék meseszépen ábrázolt, nagy kártyalapjai nézegetésébe bele lehet feledkezni. (Kártyaméret: 80*130 mm) A játékszabály könnyen megtanulható, jól értelmezhető. Az Am

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2022-2023 tarsasjatszunk.hu