Translate

Kövess Facebookon is! 😊

Beugró szintű, kezdő társasjátékok

Múltkor összegyűlt egy kis csapat a helyi könyvtárban, hogy játsszanak valamit. Mivel viszonylag introvertált vagyok, élem a kis belső világomat, ezért ritkán nyitok mások felé. De ez most más volt, mert a kulcsszavam nézett szembe velem az eseménynaptárnál: társasjátékozás. Önkéntelenül is megindultam, s vittem az egész családomat magammal. 


Így esett meg, hogy ismeretlenek közé csöppentünk, ám nem zavart, mert a társasjáték a megfelelő kapcsolódási pont volt számomra. A családtagjaimnak meg ilyen szinten mindegy volt, mert nem jelent gondot nekik szociális életet élni, sőt! 😀 Ezért is szeretek velük lenni, kiegészítenek. Na de nem kanyarodok el nagyon. Szóval nem tudtam, mire számítsak, így elgondolkoztunk azon, vajon milyen játékokat lehetne elvinni beugrónak. Nyilván nem az Ark Novával fogjuk kezdeni, ha nem ismerjük még a játékostársakat. Mi azt néztük a kallax előtt állva, hogy a következők nagyon is megfelelnek egy kezdő, beugró társasjátéknak:
 • Qwirkle - Ezzel egyszerűen nem lehet tévedni! Akárkinek mutattuk, mindenkinek nagyon tetszett.
 • Dobble - Ez is olyan, hogy akármilyen témásat veszel a boltban, mind nyerő lesz. ;)
 • Uno - Hosszú ideje a pályán van, és mai napig örömmel ülünk le vele játszani, ráadásul kevés ember lehet, aki ne ismerné.
 • Planet - Talán nem olyan simert, pedig megérmelené! Gyönyörű állatkártyák vannak benne, és az sem utolsó, hogy ténylegesen a kezedbe foghatod a kis bolygódat, amire építed a választott kapkáidat.
 • Project L - Egyszerű, színes, kellemes tapintású alkatrészek, gyors játékmenet - kell ennél több?
 • Patchwork - Több témájú is megjelent már, nekem a Karácsonyi kiadás tetszik a legjobban, és képes vagyok a legnagyobb kánikulában is azt előszedni, pedig az alap is megvan. Az egyik legjobb tetrises játék!
 • Spicy - Ha az amúgy ismeretlen játékostársak elég nyitottak (mert ebben meg kell kérdőjelezni a másik játékos által tett kijelentést) akkor simán ajánlom. Több fővel nagyon jó party-játék!
 • Gyümi - Gyűjtögetős memorizálós kis kártyajáték, aminek ott a helye minden játékalkalommal.
 • Álomház - Kellemes kis házberendezős játék 30-40 percben.
 • Boggle - Mi alapból nagyon szeretjük a Boggle-t. Alsós általános iskolás gyerekeknek jó móka lehet abban, hogy segítse az írást, olvasást is. Nagyon jó fejlesztő játék.
 • Beez - Jön a tavasz, nyílnak a jácintok, a nárciszok, és rózsaszínben pompázik az összes barackfa... gyönyörű látvány! Na erre az érzésre erősít rá a Beez a sok-sok virágával, és a méhecskékkel.  
 • Azul - Most itt főként az első részre gondolok, mert onnan indul minden. :)
 • Century - Fűszerút - Szép, hatalmas kártyák, színes kis kockák, és egyszerű szabályok jellemzik.
Nyilván van még ezer másik, amik megfelelnek a kritériumoknak, én most ezeket gyűjtöttem össze egy csokorba. 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Amanita

Az Amanita 🍄 társasjátékot ajándékba kaptam Esztó Bernáttól , és feleségétől, Esztó-Harazin Dorottyától , amiért ezúton is nagyon hálás vagyok! 💚 A játék magánkiadásban jelent meg a Fű Alatt Kiadó  gondozásában. Arról, hogy hogyan is jött a játékötlet, illetve hogyan lett az elképzelésekből valóság, ITT olvashattok. Akinek van szerencséje az Amanitához, az tudja, hogy egy igazán különleges társasjátékot tarthat a kezében. A szerzők semmit sem bíztak a véletlenre, társasjátéktervező útjukon Boros Lajos gombaszakellenőr segítette őket, hogy minél hitelesebben tudják megalkotni az Amanitát. A doboza letisztult, minőségi, színben és küllemben harmonizál a tematikával, s a dobozon belüli játékelemekkel. A 180 darab kártya önmagáért beszél. Az illusztráció, és a grafika Csíkszentmihályi Berta kitűnő munkájának gyümölcse. A játék meseszépen ábrázolt, nagy kártyalapjai nézegetésébe bele lehet feledkezni. (Kártyaméret: 80*130 mm) A játékszabály könnyen megtanulható, jól értelmezhető. Az Am

Kockapóker

Előbb tudtam römizni és kanasztázni , mint írni és olvasni. Ezt az apai nagyszüleimnek köszönhettem, ők tartották nagyon fontosnak, hogy megismerjem ezeket a kártyajátékokat. Innen már csak egy lépés volt a kockapóker🎲 . Talán nyolc éves lehettem, amikor megtanították, mert addigra rongyosra játszottuk a francia kártyát a családdal. A kockapóker egy nagyon egyszerű játék, csak toll, papír, és öt darab kocka kell hozzá. Több változata is ismert. Olvastam a Yahtzee-ról, amit Lowe adott ki 1956-ban, ami szintén kockapóker, csak ott 13 forduló van, és értékfüggetlenül járnak meghatározott pontok bizonyos kombinációkra. A mi családunkban ismert kockapóker variáns ettől eltér. Én azt írom le, ahogyan mi ismerjük több, mint harminc éve. 😉 Úgy indulunk neki, hogy összesen három dobásunk van abban a körben. A dobás után eldönthetjük, hogy félreteszünk-e kockákat, mert úgy jók, ahogy vannak. Az összes többivel újradobhatunk. Mi az itt látható táblázatot rajzoltuk meg egy lapra, s eszerint kell

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2022-2023 tarsasjatszunk.hu